Uld til børn – komplet guide til uldtøj

(Indeholder reklamelinks)

Kalenderen skriver oktober. Det er årets tiende måned og det er for alvor blevet efterår. Efter den sommer vi har haft, så er det vigtigt at tænke på det temperaturskifte vi i øjeblikket oplever samtidig med mængden af nedbør og blæst, der har virket så fjernt siden maj. 

Efteråret og vinteren betyder udskiftning og opdatering af garderoben. For mange er de kommende måneder også lig med uld. Men hvad er der nu lige med uld? Uld til børn hænger unægtelig sammen med mange spørgsmål og skrøner, derfor vil jeg nu prøve at tage fat på disse fordomme og forhåbentlig gøre dig endnu klogere på ulden og dens mange gode egenskaber.


Fordomme om uld

Uld kradser 
For år tilbage havde denne skrøne måske noget på sig, men det har den absolut ikke længere. I dag føles uld blød og behagelig mod huden. Der findes mange fine uldtyper, som absolut ikke kradser og klør, blandt andet dem der bruges til fremstilling af baby- og børnetøj

Uld ser kedeligt ud
Min personlige mening er, at denne fordom ikke har noget på sig. Hos Parcellet har vi det skønneste udvalg af uld, som varierer fra sæson til sæson. Selvfølgelig fås uld (ligesom tøj i alle andre materialer) også i ensfarvede styles og i klassisk ribkvalitet, hvilket egner sig særlig godt som inderste lag eller i kombination med en printet over- eller underdel.
Hvert efterår modtager vi de fineste kollektioner i tidens farver fra FUBJohaMinimalismaog Engel Natur, der med garanti vil pryde enhver tøjbunke. 

Når du én gang har brugt uld, har kroppen svært ved at holde varmen i bomuld 
Denne skrøne var jeg nødt til at vende med flere kilder, inden jeg skrev dette indlæg. Jeg har fundet ud af at den fordom tilsyneladende vandrer lystigt, men ingen ved i grunden hvor det stammer fra. Jeg har spurgt Joha, der har bekræftet mig i at det absolut ikke er et problem at skifte mellem uld og bomuldstøj. Fordi du bruger uld til dit barn betyder det ikke, at han eller hun fremover vil fryser i bomuld. Det betyder heller ikke at barnets immunforsvar bliver forringet og det vil heller ikke påvirke barnets egen temperaturregulering. Uld vil udelukkende hjælpe til at holde dit barn tørt, varmt og veltilpas. 

Uldens egenskaber

Nu lagde jeg ud med at skrive uld hænger sammen med efterår og vinter, men faktisk er uld lige så anvendeligt på en varm sommerdag. 
Uld er typisk kendt for at være et varmt materiale der holder på kropsvarmen, men materialet har nogle helt fantastiske temperaturregulerende egenskaber. Det fungerer på den måde, at uldens fibre vil binde varmen kroppen afgiver i koldt vejr. Altså for at forklare det helt enkelt, så vil uld gøre det lettere at holde på kroppens egen varme. 

På lune sommerdage når man har det varmt, har uldtøj en god evne til at absorbere fugt, uden at blive gennemblødt. Ja faktisk vil ulden stadig føles tør, da materialet og kropsvarmen vil gøre det let at fordampe hurtigt og du vil derfor ikke opleve samme fugt, som bomuldstøj vil have tendens til at absorbere og virke vådt. Uld er både vandskyende og absorberende på én og samme tid. Uldens fibre kan absorbere op til 40% af sin egen vægt, men vil stadig holde dit barn tørt. Det er derfor særlig anvendeligt og behageligt til leg og bevægelse udendørs. Uld kan altså sagtens bruges året rundt, men selvfølgelig handler det om at vælge fornuftigt. I sommerhalvåret er uld/silke helt ideelt på grund af letheden, mens ren uld og kraftig uldfleece egner sig perfekt til årets kolde måneder.

Kan man bruge uld til et varmt barn? 
Netop på grund af de beskrevne egenskaber, kan det faktisk være særdeles anvendeligt med uld, hvis du har et varmt barn. Materialet vil give de bedste og mest behagelige forudsætninger for, at dit varme barn kan føle sig godt tilpas uanset vejr, da der er plads til at ånde. Faktisk kan ulden nærmest virke afkølende, grundet mange små luftlommer i fibrene.
 

Hvordan vasker man uld?

En af de skrøner man også kan risikere at støde på, når det drejer sig om uld er at det kun bør håndvaskes og kræver særlig pleje. Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale, at du følger vaskeanvisningen i tøjet, uanset om du vasker uld, bomuld eller noget helt tredje. Uld må hverken vaskes for varmt eller for koldt, men det er heller ikke nødvendigt. Snavs og fedt binder nemlig ikke til ulden på samme måde som det gør til andre materialer på grund af lanolinindholdet, derfor vil det heller ikke blive nusset på samme måde. De fleste nye vaskemaskiner har særlige uldprogrammer og der findes mange gode uldvaskemidler på markedet. Jeg kan på det varmeste anbefale Sonetts vaskemidler til uld, der er blide men super effektive og indeholder lanolin.

Uld bør ikke lægges i blød, men hvis dit barns naturfarvede uldtøj har fået en plet kan du med fordel skylle det under den kolde hane og lægge det ud i solen. 
Står tøjet ikke til at redde, så har jeg et godt tip i ærmet, som en af vores søde kunder har lært os. Gør den naturfarvede uld våd og læg den til at trække i kande stærk kaffe, ind i mellem kan du røre rundt så farven fordeler sig og vupti, så får ulden en flot karamelbrun farve, der lige nu er meget moderne.  

Når det kommer til vask af uldfleece, så kræver det dog at du er påpasselig med vask. Vi anbefaler altid at du pletvasker i tempereret vand eller lader gylp tørre ind, hvorefter du kan nulre det ud. Det høje lanolin indhold gør ulden selvrensende og den behøver derfor ikke vaskes på samme måde som andre tekstiler. Hvis du synes dit barns uldfleece køredragt, jakke eller hue trænger til at blive frisket op kan du med fordel hænge det i badeværelset samtidig med du tager et varmt bad. Dampen vil rense uldfleecens fibre. 
 

Forskellige typer uld 

Det er netop de forskellige typer af uld jeg vil tage fat på nu. Der findes nemlig et hav af forskellige kvaliteter, materiale sammensætninger og uldtyper. På vores webshop møder du varebeskrivelser som uld/silke, uldfleece, merinould, superwash og alpaca.  Her er en lille guide, som du forhåbentlig kan få gavn af. 

Uld/silke
Vi har rigtig mange produkter, der er en blanding af uld og silke. De to materialer går rigtig godt hånd i hånd, hvilket resulterer i nogle enormt lækre produkter. Med denne kombination får du uldens lune og silkens lette, bløde og glatte kvalitet. Det bedste fra to verdener kan man faktisk sige. Jeg kan anbefale Johas uld/silke tøj, der er helt ideelt til årets varme dage. Ligeledes er Johas ammeindlæg i uld/silke enormt behagelige for dig som mor. De beskytter brystet, men hverken kradser eller føles ubehagelige mod et ømt bryst. 

Uldfleece
Uldfleece er uld der er blevet ’fleecet’ op, forestil dig ligesom når man filter. Det gør kvaliteten meget let og luftigt, samtidig med den er kraftig og varm. Netop derfor er uldfleece særdeles anvendeligt som overtøj i vinterhalvåret. En uldfleece køredragt fra Engel Natur eller uldfleece fra Joha egner sig godt til luren i barnevognen, køreture i den kolde bil og når du bærer den lille på armen eller i bæreselen. Uldfleece suger vand til sig, derfor bør den ikke bruges til timers leg på en fugtig græsplæne eller i en regnvåd sandkasse.  

Merinould
Merinould stammer fra merinofår, der avles i mange steder i verden. Merinofår kan tåle ekstreme vejrforhold. Derfor kan denne type uld holde til meget lave temperaturer og materialet er et ideelt valg, når du skal købe uldtøj til dig selv eller dit barn. Kvaliteten er blødere og tyndere end ren uld.
Blandt andet er FUB og Johas tøj fremstillet i merinould. Det er uden sammenligning noget af det blødeste vi har på hylderne hos Parcellet. Vi er helt vilde med kvaliteten. 

Superwash uld 
Joha og MP superwash behandler deres uld, hvilket egentlig betyder at du roligt kan vaske tøjet i maskinen på uldprogram. Faktisk kunne man godt kalde superwash uld for familievenlig, da det er noget der fungerer og holder til daglig brug i en travl dagligdag som børnefamilie. 

Alpaca
Når du vælger alpaca uld vil du opleve en særlig varme. Materialet virker mere tæt og er virkelig blødt. Alpaca er nemt at vedligeholde og holder sin pæne kvalitet meget længe, hvilket skyldes en stærke og elastisk kvalitet i ulden. Blandt vores mærker kan du opleve alpaca i form af huer og strikfutter fra Huttelihut
Alpacaen kan faktisk også været et varmt alternativ, hvis du har et barn der er overfølsomt overfor uld. Materialet indeholder ikke lanolin, hvilket er det man typisk reagerer allergisk overfor i uld.

Jeg håber at du efter at have læst dette indlæg ikke er nær så skræmt af uld længere. Materialet er fantastisk og du kan altså trykt glemme alle de gamle skrøner. Uld er holdbart og kan genbruges af kommende søskende.

Kærligst,
Mia

Mine anbefalinger til dig